U bent hier: 

 1. Foto

  nov 21, 2018

  "Ik praat nog steeds tegen haar foto hoor. Ook al is het al 7 jaar geleden."

  We staan op een verjaardagsfeestje en de man naast mij vertelt vrijuit dat hij de laatste tijd zelfs steeds vaker tegen haar foto praat. Zo houdt hij haar dichtbij, zegt hij. 

  Hij kijkt me aan om mijn reactie te peilen. Vind ik het raar? Ga ik zeggen dat 7 jaar al best lang geleden is? Dat tegen een foto praten toch niet gezond kan zijn? 

  Zo vrijuit als hij praat is z’n lichaamstaal niet. Die is wat afwachtend. Klaar om z’n masker tevoorschijn te halen en weer als louter gezellig en aimabel gezelschap te functioneren. 

  Hij kent me niet, deze man. We hebben elkaar vorig jaar op het feestje van dezelfde jarige even ontmoet. En nu weer.

  Met veel geroezemoes om ons heen, staan we met z’n tweeën aan de statafel. “Ik vind het mooi dat je dat doet.”, antwoord ik. “Gewoon blijven doen hoor als het voor jou goed voelt.”

  Hij kijkt me enigszins verrast aan, maar accepteert mijn antwoord als uitnodiging om meer over z’n vrouw te vertellen. Hij wil heel graag over haar praten, zegt hij.  

  En dat doet hij. Terwijl hij enkele anekdotes uit hun leven vertelt, straalt de liefde van zijn gezicht. Een lach, een ondeugende twinkeling in zijn ogen. Het is duidelijk dat hij geniet van het mogen vertellen.

  Wat mooi toch dat de liefde gewoon blijft bestaan.